show adminpanel
Abonneren op nieuwe berichten

Archief

Taal lessen

Geschreven door Elien op 19 maart 2012 7:34

Hallo allemaal, 

Vorige week heb ik mijn 1e Urdu lessen gehad. Dinsdagmiddag was de 1e lesmiddag. Verder heb ik les op woensdagmiddag en vrijdagmiddag, elke middag ruim drie en een half uur les wat best intensief is. Dit komt vooral omdat ik individueel les heb. Op dinsdag en vrijdagmiddag heb ik dezelfde docent, op woensdagmiddag heb ik een andere docent.

Urdu leren
Maar inmiddels herken ik dus de 1e woordjes Urdu. De 1e weken van het programma is het hoofdzakelijk luisteren. Aan de hand van allerlei verschillend materiaal, zoals poppetjes, huishoudelijke spulletjes zoals bestek, maar ook poppenhuismeubeltjes, leer ik mijn 1e woordjes. De docent wijst aan wat hij zegt en daarna moet ik aanwijzen wat hij zegt. Op die manier leer ik dus herkennen wat hij zegt en wat hij vraagt. Ook allerlei bewegingen komen aan de orde, zoals lopen, zitten, staan, springen etc. Verder moet ik poppetjes en diertjes voor, naast en achter elkaar zetten om zo te leren wat het Urdu woord is voor voor, achter en naast. Op deze manier hoor je dus in korte tijd veel woorden en leer je ze ook snel herkennen. Ook al is het zelf uitspreken er nog niet bij. Maar dat vind ik prima. Na 3 middagen intensief les, droomde ik 's nachts over de lessen en was het volop Urdu in mijn hoofd Wink. Dus er gebeurd van alles, ook al hoef ik het nog niet uit te spreken. Want dat is wel echt een volgende uitdaging, omdat er zoveel andere klanken in de taal voorkomen dan die wij hebben. De lessen bestaan uit verschillende onderdelen en van elk onderdeel maak ik met mijn fototoestel kleine filmpjes die ik vervolgens op m'n computer zet en zo kan ik ze dus terug zien. Dat is dan ook mijn huiswerk: herhalen en herhalen en leren herkennen wat elk woord betekent. Het is leuk om zo met het Urdu bezig te zijn, maar zeker ook intensief. Maar nu al herken ik sommige woordjes als ik mensen om me heen Urdu hoor spreken, dus daar ben ik blij mee. Het begin is er!
P1030454.JPG
M'n 1e Urdu les
P1030460.jpg
Zo gaat dat dus: goed luisteren en leren herkennen
Winkelen
Zaterdagmiddag ben ik met Lois, m'n buddy, naar een bazaar geweest om te winkelen. Zij had een nieuwe Shalwar Kameez nodig, een hele mooie voor een bruiloft. En ik wilde ook nog wat nieuwe hebben, dus we zijn samen op stap gegaan. We hebben gewinkeld in een bazaar waar enorm veel kleine winkeltjes waren en waar enorm veel stoffen te koop waren voor een Shalwar Kameez. Door zo met Lois de stad in te gaan, leer ik hoe te reizen, hoeveel dingen kosten en hoe het werkt als je een Shalwar Kameez wil kopen, of de stof ervoor. Je kunt ook kant en klare kopen, maar dat is voor mij niet weg gelegd, want de broeken zijn altijd te kort. Tja, dat heb je als je lange Hollandse benen hebt Smile
P1030472.JPG
Een drukke, doorgaande weg in Lahore
P1030476.JPG
In de bazaar
Zondag
Zondagmorgen ben ik met Lois naar de kerk geweest. Zij gaat naar een gemeente waar de dienst in het Urdu gehouden wordt. Ik heb er dus niets van verstaan, al herkende ik nu wel sommige woordjes. Maar er was genoeg te zien, omdat er gezongen werd en er best wat interactie was. En daarbij heb ik het vol gehouden om 2 uur op de grond te zitten, want zo gaat dat in een kerk zoals deze. En 's middags moest Lois naar een zgn. 'Memorial Service' van iemand die overleden was en die zij goed gekend had. Ook daar ben ik mee naar toe geweest en het was een hele belevenis. In een straat was er een gedeelte afgezet en daar zat iedereen op de grond, dicht tegen en bij elkaar. Dus ook daar heb ik weer 2 uur op de grond mogen zitten Smile. Aan het eind kreeg iedereen eten. Ik heb me verbaasd hoe goed dat dan allemaal georganiseerd is. Al met al was het een dag vol nieuwe culturele ervaringen en door gesprekken met Lois leer ik veel over het leven hier in Lahore.  
P1030479.JPG 
De Memorial Service
P1030480.JPG 
Er waren veel, heel veel mensen. Mannen en vrouwen zitten gescheiden
P1030489.JPG 
De rijs is gekookt en wordt opgeschept en rond gedeeld. Eetsmakelijk!